Bioteknologi

Mikroorganismer og bioteknik

Gensplejsning

  • “At finde et gen, fra en passende doner, og få det til at fungere I en passende vært.”
  • Vektor er redskabet, som overfører et gen fra donorcellen til værtscellen.
  • Plasmid er små dna-ringe som findes I bakterieceller.
  • Copy-DNA-metoden, går ud på at,
    • Finde det rigtige gen i en celle, hvor der er flere tusind gener.
    • Der fremstilles en masse mRNA-kopier af genet,
    • Disse oversættes af cellens ribosomer til det protein der er brug for.
    • Et enzym oversætte RNA tilbage til DNA og man kan nu fremstille et kunstigt gen, også kaldet et copy-DNA-molekyle.
  • Når genet splejses ind I plasmidet skal det overføres til værtscellen.
  • Der bruges et enzym, restriktionsenzymer.
    • Dette er det vigtigste værktøj for gensplejsning.
    • Disse klipper DNA-molekylerne over ved A, T, G og C.
    • Der klippes steder, hvor enderne igen kan samles.
    • Der samles ved hjælp af lipase.
  • For at cellen skal kunne danne fx aminosyren, arginin, skal der splejses et markørgen ind sammen med lipase.
    • Det er kun celler, som selv kan danne arginin, som kan overleve.
  • For at kontrollere om et gen er gensplejset eller ej, bruges der et markørgen.

Enzymer

  • To molekyler bindes sammen af et enzym gennem to processer.
    Først bindes de to molekyler til enzymet, derefter bindes de sammen og frigøres igen fra enzymet.
  • Bindingerne mellem glukosemolekyler i stivelse nedbrydes ved hjælp af amylase (et enzym). Samtidig optages H2O.
  • Peptidbindingerne mellem aminosyrerne nedbrydes af forskellige proteinspaltende enzymer. Der optages også H2O.
  • Reaktionshastighed: substratmolekyler der omdannes pr sekund.
    • Afhænger af mængden af substrat og antallet af enzymer samt temperatur og pH.
  • Temperaturoptimum,
    • Den temperatur hvor enzymerne virker bedst.
    • Forskelligt fra enzym til enzym.
  • PH-optimum,
    • Den pH værdi hvor enzymerne virker bedst.