Neglens opbygning – og virker produkterne?

Hi Dolls ♥

Der er efterhånden en rigtig masse forskellige neglehærdere på markedet, som skal give os stærke og sunde negle. Der findes også en masse husråd, som skulle hjælpe os med det samme – men virker det?
Jeg har prøvet at forklare så simpelt som jeg overhovedet kan. Billedet har jeg tyvstjålet fra Google (shame on me!), dog kunne jeg kun finde en engelsk version, så i min egen tekst vil oversættelsen stå i parantes, så i kan følge med på billedet. 😀

Lad os starte fra starten – hvad er en negl?
Vores negle kan deles op i to: negleplade (body of nail) og negleleje (nail bed). Neglepladen er det hårde stykke negl, som vi kan røre ved og neglelejet er det bløde nedenunder som neglen ligger på – huden om man vil. Ligesom hår, så består neglen af døde celler. Neglen skal beskytte vores fingre mod slag og stød og beskytte nerverne under neglen.6583d4692e8868a0bf05f514c37bfea7 Det hele starter i matrix (nail matrix)(den levende del af neglen). Matrix indeholder blodårer, nerver og basalcellemembran. På nogle mennesker er matrix helt skjult, mens man på andre kan se lidt af den. Det kaldes lunula (lunule) (eller månen). Det er den lille hvide, halvmåne som til tider ses i toppen af neglen. På mine egne negle ses den kun på mine tommelfingre, men den er skjult på de resterende otte negle.
I lunula dannes små celler, som gør at neglen vokser. Er neglen rosa er det en sund negl, men har den en mørkere farve eller blålig, skal man lige holde øje. Dog kan kulde have meget at sige om, hvilken farve neglen har.
Matrix er beskyttet af neglebåndet – en form for hinde, som hedder eponychium. Den er med til at holde bakterier og virus væk fra matrix, som er en skrøbelig del af neglen.
Fra neglen starter i matrix til den når lunula går der ca tre måneder. Fra lunula til fingerspidsen går der ca seks måneder. Flere faktorer der kan spille ind, og gøre tiden enten længere eller kortere, fx længen på ens negleleje.

Neglebåndet er det stykke hud, som ligger lige over matrix og hele vejen ned langs neglen (her kaldes det dog neglevolde)(lateral nail fold). Sundt neglebånd er blødt og velfugtet. En indikator på at neglebåndet er usund, er tørhed og sprækker, hvilket kan medføre grimme neglerødder og i værste fald, betændelse i og omkring neglebåndet. Neglevoldende skal helst gå lidt op omkring neglen (en mm ca), for at kunne beskytte neglen hele vejen rundt.

For enden af neglen sidder den frie kant (free edge of nail) – hvis altså man lader den vokse. Under den frie kant sidder endnu en hinde (hyponychium), som også beskytter mod bakterier og virus, dog kun under neglen.
Neglelejet er som sagt “huden” under neglen, det rosa. Det er enormt skrøbeligt, da det ikke har en beskyttende overhud, ligesom resten af huden på vores krop.
Neglens rejser starter i matrix, hvor cellerne deler sig og starter ud som små runde celler. De presses op i vores hudlag og udvikler mere og mere keratin, som dræber selve cellen. Den døde celle bliver fladere og fladere og i takt med at den skubbes længere ud fra matrix, i flok med mange andre celler, lægger de sig som en flad negl med en glat overflade.
Negle er som sagt døde celler af keratin, der er hverken blod eller nerver i neglen, derfor er de følelsesløse – og derfor skal de ikke have luft, som så mange tror, i forbindelse med kunstige negle.
Neglen gror ca 0,5-1,2 mm om ugen. Det kommer meget an på om det er sommer eller vinter, da neglene gror hurtigst om sommeren på grund af mere sollys og flere vitaminer. Det kan også have noget at gøre med ens alder. Fx vokser negle hurtigere hos unge mennesker, da cellerne deles hurtigere i ungdommen end alderdommen.
Derudover vokser neglene hurtigere hos en neglebidder – hvorfor har jeg endnu ikke fundet ud af, men jeg kunne forestille mig at det er kroppens reaktion på skader, som den forsøger at genoprette.

Og det indlæg var super teknisk og har taget mig ret langt tid at finde frem til – jeg er nemlig ikke uddannet kosmetiker, dog håber jeg at i kan bruge nogle af disse informationer til noget – det er nemlig vigtigt at vide, hvad man har med at gøre 😀
Jeg troede at jeg ville samle hele indlægget i ét, men jeg tror jeg laver et nyt om produkterne, som efter sigende, skulle kunne styrke neglene. Eller bliver det her alt, alt for langt 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s